perjantai 25. marraskuuta 2011

Giving thanks

Tänään morning after alkoi lyhyillä yöunilla mutta kiitollisella mielellä ja hyvin ruokittuna. Eilen juhlimme ystävien kesken kiitospäivää, jota vietetään Amerikassa vuosittain marraskuun neljätenä torstaina. Juhla on kunnianosoitus Amerikan alkuasukkaille, jotka Uuden Mantereen valloituksen alkuaikoihin opettivat uusavuttomille eurooppalaisille selviytymistaitoja ja tarjosivat ruokaa. 

Minä olin niin innoissani kiitospäivästä ja pitkästä viikonlopusta, että päätin viettää kiitospäivää pitkän kaavan mukaan ja tehdä ihan kunnolla ruokaa. Koettelin siis kulinaarisia kykyjäni valmistamalla mahdollisimman perinteisiä kiitospäiväruokia. Tässäpä reseptit ja muutamia prosessikuvia:


Cranberry-Apple Stuffing

Kiitospäivän kuningas on tietenkin kalkkuna. Minun ei kaikeksi onneksi tarvinnut huolehtia sen paistamisesta mutta sen sijaan päätin tehdä kalkkunalle perinteisen amerikkalaisen täytteen. En ollut koskaan edes syönyt stuffingia mutta reseptien perusteella sen tekeminen vaikutti suhteellisen yksinkertaiselta. Lopputulos oli kuulemma aivan aidon makuinen (vaikka täytettä ei koskaan edes tungettu kalkkunan sisään vaan syötiin sellaisenaan lisukkeena). 

5 dl kuutioitua vaaleaa leipää
1 silputtu sipuli
2 dl pilkottua selleriä
2 dl pilkottua vihreää paprikaa
2 kuutioitua omenaa
desi kuivattuja karpaloita
yrttejä ja mausteita (timjamia, basilikaa, valkosipulia...)
reilu 2 desiä kanalientä
1 muna
voita paistamiseen

Kuivata leipäpalat kuumassa uunissa noin 10 minuuttia.  Paahda leipäpaloja pannulla tilkassa öljyä tai voita ja anna ruskistua hieman. Siirrä toiseen astiaan. Kuullota pannulla sipuli, selleri, paprika. Kypsennä noin 10-15 minuuttia. Ensimmäisen viiden minuutin jälkeen lisää kuutioitu omena.

Sekoita leipäpalojen joukkoon muna ja kostuta seos kanaliemellä. Lisää sipuli-selleri-paprika-omena-seos. Kaada uunivuokaan ja paista 180 asteessa noin 35-40 minuuttia.


Cranberry Sauce

Toinen välttämätön lisuke kalkkunalle on karpalokastike (tai karpalohillo). Olin kuullut tästä hillosta hieman kyseenalaisia arvioita. Ilmeisesti se ostetaan useimmiten säilykkeenä ja se muistuttaa lähinnä löllyvää, vaaleanpunaista liivatemakkaraa. Harmi, etteivät kaikki tajua, kuinka helposti ja hyvin sen voi tehdä itse.

pari kourallista tuoreita karpaloita
kourallinen tuoreita vadelmia
2 dl itsepuristettua appelsiinimehua
reilu 2 dl sokeria

Kuumenna appeliisimehu ja liuota sokeri joukkoon. Lisää karpalot ja vadelmat ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes karpalot poksahtelevat auki. Kastike sakenee jäähtyessään.


Ham Quiche

Kalkkunan lisäksi kiitospäivänä on usein tapana syödä kinkkua. Halusin siis tehdä jotain siitäkin, joten pyöräytin perinteisen kinkkupiirakan. Se ei välttämättä ole mitenkään perinteinen kiitospäiväruoka mutta aivan hyvää kuitenkin. Jätän tämän reseptin kirjoittamatta, koska tämä löytyy niin helposti monelta suomalaiselta reseptisivustolta. 


Pumpkin Cheesecake

Kunnon ateriahan ei koskaan ole täydellinen ilman jälkiruokaa. Sellaisen halusin ehdottomasti tehdä, koska tykkään tosi paljon leipomisesta ja olen erityisesti heikkona jälkiruokiin. Kurpitsakeksejä olen jo tehnyt aiemmin mutta tällä kertaa tein kurpitsajuustokakun. Syntisen hyväähän siitä tietenkin tuli.

Pohja:
grahamkeksimuruja
ruokalusikallinen sokeria
sulaa voita

Täyte:
400 g tuorejuustoa
purkki kurpitsasosetta, n. 2 dl
4 munaa
2 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljauutetta
1 ½ tl kanelia
¼ tl muskottia
¼ tl jauhettua neilikkaa

Sekoita pohjan ainekset yhteen ja painele pohja piirakkavuokaan. Laita jääkaappiin siilä välin, kun valmistat täytteen. Vatkaa täytteen ainekset yhteen ja kaada pohjan päälle vuokaan. Paista 180 asteessa noin tunti, kunnes reunat ovat hyytyneet mutta piirakan keskusta liikkuu vielä hieman. Laita uuni pois päältä ja jätä piirakka uuniin toiseksi tunniksi. Tämän jälkeen anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin noin neljäksi tunniksi.


Näiden ruokien lisäksi kiitospäiväpöydässämme oli salaattia, juustoja, korealaista Ddok-bok-eeta, pinaatti-artisokkanyyttejä, katkarapukeittoa ja tietenkin kalkkuna. Ruoka oli mahdottoman hyvää. Menu kunnioitti perinteitä mutta muuten kiitospäivämme ei ehkä ollut aivan periamerikkalainen. Kuuntelimme muun muassa reggaeta, leikimme kengurupehmolelulla ja koristelimme joulukuusen. Ilta onnistui kaikin puolin mukavasti. En siis voi muuta sanoa kuin kiitos elämä!

2 kommenttia:

  1. Kiitos kattavasta hakuprosessia käsitelleestä postauksesta! Ymmärrän, jos et halua tällaista tietoa paljastaa, mutta missä huitteilla keskiarvosi liikkui ohjelmaan hakiessasi? Eihän toivottovasti tarvitse olla vitosen keskiarvoa..? :D

    VastaaPoista
  2. Ei varmasti tartte vitosen keskiarvoa :) mulla on keskiarvo nelosen-vitosen hujakoilla mutta en kyllä usko, että arvosanat on mitenkään ensisijainen asia :)

    VastaaPoista